etal desteksiz (metal alt yapı içermeyen) porselenler:
Metal içermediği için renk uyumu doğal dişe en yakın, biyolojik uyumu yüksek porselen kaplamalardır.
Bilinen eski Porselen restorasyonlar, dayanıklılığı ve sağlamlığı arttırmak için, metal bir alt yapının üzerinde hazırlanıyorlardı. Yapılan çalışmalar sonucunda, Diş hekimliğinde kullanılan porselenler geliştirilerek, metal desteğe gerek kalmadan kullanılabilir hale getirilmiştir.
Porselenin metal bir desteğe gerek olmadan kullanılması sonucunda yapılan restorasyonlarda, doğal diş görünümüne çok yaklaşan sonuçlar elde edilebilmektedir. Bunun sonucunda da mükemmele yakın estetik ve estetikle doğru orantılı hasta memnuniyeti ortaya çıkmaktadır.
Bu porselenler, kronlarda (tek diş kaplamaları), dolgularda, ön dişlerin sadece ön yüzlerine yapılan kaplamalarda ve yerine göre kısa-uzun köprülerde başarıyla kullanılabilmektedir.
Metalsiz porselenlerin avantajları:
- Olağanüstü estetiktirler. Doğal yapıyla mükemmel uyum sağlayarak, doğal diş görünümü verirler. Metal içermedikleri için, ışık geçirgenliği doğal dişle neredeyse aynıdır.
- Kenar uyumları mükemmeldir. Geliştirilmiş yapısal özellikleri sayesinde, dişeti bölgesiyle ve uygulandığı doğal dişle uyumu çok iyidir. Bu sayede üzerine yapıldığı doğal dişi daha sonra oluşabilecek çürüklerden daha iyi korurlar.
- Dayanıklıdırlar. Dişlerin ön ve çiğneyici yüzlerinde uzun yıllar problem yaratmadan kullanılabilirler.
- Biyolojik uyumları çok iyidir. Metal içermedikleri için dişetine ve çevre dokulara zarar vermezler.
- Aşınmaları diş minesiyle neredeyse aynıdır. Metal destekli kaplamalara oranla uygulandıkları dişler daha az küçültüldükleri için dişlerde hassasiyet oluşturma olasılıkları da daha azdır.